Dieta antymigrenowa

JADŁOSPIS na 7 dni / 1800kcal
Artykuł o diecie antymigrenowej

Mgr Agnieszka Augustyniak-dietetyk

Dieta antymigrenowa polega na eliminacji produktów -czynników, które potencjalnie mogą wywoływać napady migreny bądź zwiększać ich częstotliwość. Dieta dla osób z migreną nie tylko przeciwdziała nieprzyjemnym skutkom psychospołecznym (np. brak zaangażowania w ważnych sytuacjach rodzinnych/zawodowych), lecz również sprzyja profilaktyce nadwagi i otyłości. Częstym błędem dietetycznym jest stosowanie głodówek oraz niedostateczne spożycie czystej wody, które sprzyjają rozwojowi ryzyka pojawienia się kolejnych ataków bólu głowy. Jak komponować dietę przy ryzyku wystąpienia migreny?

Zasady diety:

Częstszym napadom migreny sprzyja:

  • przewlekły stres o dużym natężeniu;
  • niewystarczająca ilość snu;
  • u kobiet: okres przedmiesiączkowy;
  • nadużywanie leków;
  • otyłość;
  • głodzenie z towarzyszącą mu hipoglikemią i odwodnieniem.

Równie ważne są aspekty dietetyczne, w tym spożycie takich substancji jak:

  • glutaminian sodu;
  • czerwień koszenilowa;
  • aminy biogenne – tyramina i histamina;
  • fenyloalanina.

Dieta antymigrenowa eliminuje produkty spożywcze zawierające wyżej wymienione związki, przeciwdziałać spadkom glikemii oraz odwodnieniu. Szacuje się, że nieodpowiednie nawodnienie bywa powodem nawet 55–64% epizodów bólowych.

Produkty wskazane:

  • produkty jak najkrócej przechowywane (nie dochodzi wówczas do wzrostu ilości w nich tyraminy), żywność naturalna niskoprzetworzona;
  • produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. makaron pełnoziarnisty, chleb żytni na zakwasie, brązowy ryż);
  • chude gatunki mięs;
  • oleje roślinne;
  • jajka;
  • czysta woda celem właściwego nawodnienia organizmu (min. 1,5–2 litry wody dziennie);
  • napoje pozbawione kofeiny;
  • indywidualnie tolerowane produkty spożywcze

Pobierz dietę antymigrenową w formie PDF

Pobieram