Substancje dodatkowe do żywności

Substancje dodatkowe do żywności

Glutaminian sodu

Substancja ta, smakowo-zapachowa, o charakterystycznym rosołowym smaku, jest powszechnie stosowana jako dodatek przez przemysł spożywczy. Używa się jej do produkcji koncentratów obiadowych, zup, sosów, mieszanek przyprawowych, wyrobów garmażeryjnych. Jako składnik wielu wspomnianych już mieszanek przyprawowych, chętnie stosowanych
przez kucharzy dla polepszenia smaku potraw w restauracjach, barach i stołówkach, często znajduje się w przygotowywanych daniach.Glutaminian sodu może zwiększać przepływ krwi do mózgu i wywoływać migrenę. To, czy spożycie posiłku zawierającego glutaminian sodu wywoła migrenę, zależy w dużej mierze od dawki.

Azotany i azotyny

Stosowane są one w przemyśle spożywczym jakosubstancje konserwujące, przede wszystkim stanowią składnik mieszanek peklujących w przetwórstwie mięsa. Produkty zawierające azotany to wędliny, kiełbasy, wędzonki, konserwy mięsne. Przez niektóre osoby te substancje dodatkowe są uznawane za przyczynę migren.

Aspartam

Ten syntetyczny środek słodzący, dwieście razy słodszy od sacharozy, jest składnikiem np. niskokalorycznych napojów typu light, bezcukrowych słodyczy, niskokalorycznych deserów, słodzików. Często używają go osoby odchudzające się lub z cukrzycą. Zaobserwowano, że u niektórych osób aspartam może wywoływać bóle głowy.

Siarczyny

Substancje te używane są jako konserwanty, np. w suszonych owocach (rodzynki, morele) i winach. Osoby wrażliwe na ten składnik powinny uważnie czytać etykiety produktów.



Komentarze (0)